Anne Sütünü Arttırmak


 

Emzirmeyi herhangi bir nedenle kesen bir anne, emzirmeye yeniden başlamak isteyebilir. Buna relaktasyon denir.


Anneler aşağıdaki durumlarda yeniden emzirmek isteyebilirler:


·     Bebek hasta olmuştur ve uzun bir süre meme emmemiştir.  

·     Bebek daha önce yapayolarak beslenmiştir. Ancak anne şimdi bebeğine kendi sütünü vermek istemektedir.

·     Bebek yapay besinlerle beslenirken hastalanmıştır ya da iyi büyüyememiştir.

·     Anne hasta olmuştur ve emzirmeyi kesmiştir.

·     Anne bebeği evlat edinmiştir.

 

Bazen annelerin sütü azalır ve bunu artırmaya ihtiyaçları olabilir. Anne sütünün azalması, genellikle emzirme ile ilgili bir sorun bulunduğunda,  bebeğin yeterli anne sütü alamadığı durumlarda olur.

 

Azalmış anne sütünü artırmak ya da emzirmeyi yeniden başlatmak aynı ilke ve metodlara göre yapılır. Bu nedenle her ikisi de bu bölümde ele alınacaktır. Relaktasyon, azalmış anne sütünü artırmaya göre daha zor ve uzundur. Başarmak için desteğe çok ihtiyacı olan annenin, her şeyden önce iyi motive edilmiş olması gerekir.

 

Süt üretimini artırmak için,

·    Annenin bebeği sık emzirerek memenin uyarılmasını sağlaması gerekir. Çünkü süt yapımı için gerekli olan prolaktin hormonu ancak bu şekilde artacaktır. Bebek sık emmiyorsa ne yapılırsa yapılsın süt üretimi artmaz.

 

·    Besin alımını artırmak tek başına anne sütünü artırmaz. Buna karşın annenin beslenme durumu kötüyse, genel sağlığını koruyabilmek ve süt  verimini destekleyebilmek için sağlıklı beslenmesi gerekir.

 

·    Annelerin birçoğu özellikle emzirmeden sonra, normalden çok daha fazla susadıklarını fark ederler. Bu nedenle annelerin susuzluklarını gidermek için istek duydukları miktarda sıvıyı almaları gerekir. İstek duyulan miktardan daha fazla sıvı almak, anne sütünü artırmaz. Hatta bazen, aşırı sıvı alımı süt miktarını azaltabilir.

·    Çoğu toplumlarda, kadınlar süt arttırıcı (laktogog) maddeler kullanırlar.  Bunlar anne sütünü arttırdığma inanılan özel besinler, içecekler ya da bitkilerdir. Bu maddeler ilaç etkisi göstermemekle birlikte, annenin rahatlamasını ve gevşemesini sağlayabilir.

 

·   Relaktasyon ya da süt yapımının arttırılması için bebeğin günde en az 10 kez ve doğru teknik ile emzirilmesi gerekmektedir.

 

·    Her emzirmede, bebeğin memede daha uzun kalmasına izin verilmelidir. Anne bebeği yanında tutmalı ve geceleri de emzirmelidir. Çünkü bazı bebekler uykulu iken daha  rahat emzirilirler.

·     Bebek süt gelmeyen memeden emmeyi reddediyorsa, meme emerken damlalık ya da emzirme ekleyicisi ile süt verilerek memede kalması sağlanmalıdır. Emzirme ekleyicisi, bebek için yeterli süt üretemeyen memeden, bebek emerken ek besin vermeye yarayan bir alettir. Bu amaçla, en sık olarak ince plastik bir tüp (örneğin nazo gastrik tüp) kullanılır. Tüpün bir ucu bebeğin ağzına ulaşacak şekilde annenin memesine flaster ile tutturulur. Serbest kalan diğer ucu ise süt kabına konur. Tüp bir kamış gibi iş görür. Bebek memeyi emerken tüpten süt alır.  Bebek süt alabiliyorsa, emmeye devam eder ve memeyi uyarır. Bu memede sütün üretilmesini başlatır. Anne sütü üretildikçe, kaptan alınan süt miktarı azalır, sonuçta bu emzirme ekleyicisine gerek kalmaz. Süt kabı yukarı ve aşağı hareket ettirilerek tüpte süt akımının hızı ayarlanabilir. 



                               

 

·    Anne sütünün artması için gereken süre çok değişkendir. Eğer bir bebek ara  sıra meme emmeyi sürdürüyorsa, anne sütü miktarı birkaç gün içinde  artacaktır. Eğer bebek meme emmeyi bırakmışsa, sütün bolca üretilmesi için 2 hafta veya daha uzun bir süre gerekebilir. Bebek 2 aydan küçükse,
relaktasyon daha kolay olur. Yine memeyi yeni bırakmış bir bebeğin yeniden  emzirilmesi, uzun süredir meme emmeyen bir bebeğe göre daha kolaydır. Bir kadın yıllardır emzirmemiş ya da menopozda olsa bile yeniden süt  üretebilir. Örneğin bir büyükanne torununu, bir kadın evlat edindiği  bebeğini emzirebilir. Buna indüklenmiş laktasyon denir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.